piątek, 10 czerwca 2011

propozycja dla Panów

Pierś z kurczaka to mięso szczególnie uwielbiane przez młodych kawalerów. Co oczywiste, kurzą, bo kurzą, ale jednak nadal jest piersią. Poza tym przygotowuje się ją bardzo szybko, ciężko ją zepsuć i łatwo przyprawić, nawet bez wcześniejszego marynowania. Podobne danie zobaczyłam kilka lat temu w jakimś programie kulinarnym prowadzonym przez hinduskę z wielką brodawą na nosie. Nie była może zbyt wyględna, ale znała się na gotowaniu hinduskich potraw. Postanowiłam zrobić swoją wersję tego wyjątkowo aromatycznego posiłku. Danie jest naprawdę bardzo proste, szybkie i smakowite. Jedynym problemem jakiego mogłoby nastręczać Panom Kawalerom jest zmiksowanie pomidorów ze śmietaną na gładką masę. Ale przecież zawsze można skoczyć do uroczej sąsiadeczki spod 9 i pożyczyć blender, lub poprosić o zmiksowanie w robocie, a przy okazji zaprosić na gotowe danie :D Dobrze, że znów sobie o nim przypomniałam...




kurczak po indyjsku: 

- pierś z kurczaka (cała) - na 4 porcje
- 3 duże dojrzałe pomidory
- 2 małe cebule
- korzeń imbiru wielkości kciuka lub duża szczypta suszonego
- przyprawa curry 
- 3 ząbki czosnku
- opakowanie gęstej śmietany 18% 
- sól, pieprz, chilli
- oliwa
-opcjonalnie świeża kolendra

Pierś pokrójcie w paseczki i usmażcie na oliwie, a następnie przełóżcie do miseczki. Na tą samą patelnię wlejcie troszkę oliwy i podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w cienkie paseczki imbir. Wytnijcie zielone i twarde części z pomidorów, pokrójcie na ćwiartki i wrzućcie do miksera razem ze śmietaną. Zmiksujcie na gładką masę i od razu wlejcie na patelnię z cebulą. Dorzućcie usmażone wcześniej mięso i dodajcie 2 łyżki przyprawy curry, chilli (tyle ile lubicie) i wciśnijcie do sosu 3 ząbki czosnku. Sos należy dusić na małym ogniu przez o.k. 10-15 minut, aż wszystkie smaki się połączą. Podajcie go z ryżem i posypcie listkami świeżej kolendry. Smak orientu w domu :)

5 komentarzy:

  1. i nic kwaśnego nie dodajesz, jakaś kropla soku z cytryny dla orzeźwienia smaku czy coś ::>??

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo przepraszam, za te usunięte posty, ale osoba niepożądana wbiła się za stery i narobiła bałaganu. Wiesz, ja ten przepis lubię taki jaki jest, kwaskowatości dają tej potrawie słodko-kwaśne pomidory i kwaśna śmietana. I dla mnie jest w sam raz, ale przecież gotowanie polega na tym, żeby eksperymentować, więc dodaj po prostu tego co uważasz że pasuje, a jeśli efekt Cię zadowoli - radość będzie podwójna :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń