kurczak po indyjsku:
- pierś z kurczaka (cała) - na 4 porcje
- 3 duże dojrzałe pomidory
- 2 małe cebule
- korzeń imbiru wielkości kciuka lub duża szczypta suszonego
- przyprawa curry
- 3 ząbki czosnku
- opakowanie gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz, chilli
- oliwa
-opcjonalnie świeża kolendra
Pierś pokrójcie w paseczki i usmażcie na oliwie, a następnie przełóżcie do miseczki. Na tą samą patelnię wlejcie troszkę oliwy i podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w cienkie paseczki imbir. Wytnijcie zielone i twarde części z pomidorów, pokrójcie na ćwiartki i wrzućcie do miksera razem ze śmietaną. Zmiksujcie na gładką masę i od razu wlejcie na patelnię z cebulą. Dorzućcie usmażone wcześniej mięso i dodajcie 2 łyżki przyprawy curry, chilli (tyle ile lubicie) i wciśnijcie do sosu 3 ząbki czosnku. Sos należy dusić na małym ogniu przez o.k. 10-15 minut, aż wszystkie smaki się połączą. Podajcie go z ryżem i posypcie listkami świeżej kolendry. Smak orientu w domu :)
i nic kwaśnego nie dodajesz, jakaś kropla soku z cytryny dla orzeźwienia smaku czy coś ::>??
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo przepraszam, za te usunięte posty, ale osoba niepożądana wbiła się za stery i narobiła bałaganu. Wiesz, ja ten przepis lubię taki jaki jest, kwaskowatości dają tej potrawie słodko-kwaśne pomidory i kwaśna śmietana. I dla mnie jest w sam raz, ale przecież gotowanie polega na tym, żeby eksperymentować, więc dodaj po prostu tego co uważasz że pasuje, a jeśli efekt Cię zadowoli - radość będzie podwójna :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń