lody śmietankowe z truskawkami w sosie waniliowo-pieprzowym,
polane miętowo-bazyliowym pesto podane w lodowej miseczce:
- lody śmietankowe (najlepsze Grycan wg mnie)
- 10 ładnych truskawek
- cukier z prawdziwą wanilią
- ocet balsamiczny
- czarny świeżo mielony pieprz
- kilka listków mięty i bazylii
- brązowy cukier
lodowa miseczka:
- dwie miski (większa i mniejsza)
- taśma klejąca
- woda
- syrop miętowy(ew. barwnik spożywczy zielony)
- małe listki mięty
Miseczkę wykonałam dzień wcześniej, aby mieć pewność, że wszystko dobrze zamarzło. Do większej miski wlałam wodę zabarwioną zielonym barwnikiem do połowy wysokości, włożyłam listki mięty i włożyłam do wody mniejszą miskę. Przykleiłam na krzyż górną miseczkę do dolnej tak, aby mniejsza znajdowała się dokładnie pośrodku większej jak na zdjęciu. I do zamrażarki na dobę. Najlepiej gdy użyjecie misek metalowych, łatwiej je potem odkleić od tej lodowej. Gdy użyjecie porcelanowych czy innych tego typu, będziecie musieli wyjąć je trochę wcześniej z zamrażarki, aby ta lodowa odtajała i odkleiła się od porcelany.
Truskawki kroimy na ćwiartki, wrzucamy na gorącą patelnię, posypujemy 2 łyżkami cukru z wanilią i podlewamy 3 łyżkami octu balsamicznego. Dusimy kilka minut, aby truskawki zmiękły i puściły sok, ale zachowały kształt. Pod koniec duszenia porządnie pieprzymy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Listki mięty i bazylii rozetrzeć w moździerzu z łyżką brązowego cukru i łyżeczką wody. Do miseczki nakładamy 2-3 kulki lodów, polewamy lekko ciepłymi truskawkami z sosem, na koniec polewamy bazyliowo-miętowym pesto i przybieramy listkiem mięty. Podajemy natychmiast! rozkosz...
Słoiczku, zapodaj jeszcze ciekawostkę: jak się komuś nudzi, lody według każdego dostępnego przepisu można zrobić bez maszynki i kręcenia. Po prostu - w malakserze miesza się składniki - i do zamarażary.
OdpowiedzUsuńU tzw. "niektórych" do najbliższego sklepu jest daleeeko, zwłaszcza przed, albo po sezonie.A jesli potrzebne są lody, to krewa.
uwielbiam domowe lody, ale nigdy nie korzystam z maszynki, sama wolę je zamieszać trzy-czterech razy i są gotowe :)
OdpowiedzUsuńTak samo można robić z sorbetem albo granitą. Ja mam w zwyczaju miksować różne mrożone owoce z mlekiem i trochę zjeść w postaci shake'a, a resztę zamrażam i są sorbeto-lody. Pyszne, lekkie i łatwe, bez zbędnych ceregieli ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne, uwielbiam lody :-)
OdpowiedzUsuńsłoiczku, żyjesz? kiedy można się spodziewać jakiejś notki i pysznego nowego przepisu?
OdpowiedzUsuń