sałatka chłodnik:
- botwinka z buraczkami
- ogórki gruntowe
- młode ziemniaczki
- rzodkiewka
- koperek
- szczypiorek
- śmietana 12%
- ocet winny
- jajka
- sól, pieprz
- jadalne kwiaty (np. szczypiorek, bratki)
- kiełki rzodkiewki
Ziemniaczki wyszorować (ale nie obierać!) i ugotować w całości. Łodygi botwinki (bez liści) obgotować krótko na pół-twardo, po wyjęciu przelać zimną wodą. Buraczki z botwinki ugotować w całości do miękkości. Ogórki obrać i pokroić na plasterki, w ten sam sposób należy pokroić ziemniaczki, rzodkiewki i buraczki. Wrzucić wszystko do miski, posolić, popieprzyć i polać 2 łyżkami octu i ew. dodać trochę soku z cytryny. Dodać posiekany szczypiorek i koperek, dodać pokrojone łodyżki botwinki. Wlać małe opakowanie śmietany 12% (myślę, że można zastąpić dobrą maślanką). Wszystko dobrze wymieszać. Podawać posypane pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo, kiełkami rzodkiewki i jadalnymi kwiatami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz