poniedziałek, 16 maja 2011

na śniadanie? czemu nie!

Przyjęło się, że quesadilla to danie typowo obiadowe. Właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeść ją również na śniadanie. My w Polsce jemy chleb, ale dla wieli krajów Świata placki z mąki to podstawowa, codzienna porcja węglowodanów. Skro my jemy kanapki z kiełbasą, sałatą i serem, to można te same (tylko bardziej egzotyczne składniki) wsadzić do śniadaniowej quesadilli :) Moja jest połączeniem składników kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej. A do tego lekko pikantny paprykowy sos jogurtowy.





multikulturowa quesadilla:

- 2 pszenne tortille
- 2 plasterki sera topionego o ulubionym smaku
- 3 łyżeczki kruchego sera koziego (najlepiej z rolady)
- 10 plasterków chorizo
- garść rukoli
- kilka kropel oliwy chilli

paprykowy sos jogurtowy:

- pół opakowania jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki majonezu
- 3 łyżeczki łagodnej węgierskiej pasty paprykowej w tube
- łyżeczka ostrej węgierskiej pasty paprykowej w słoiczku
 - sól, pieprz

Składniki quesadilli kładziemy na jednym placku tortilli, skrapiamy oliwą i przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy i opiekamy po minucie z każdej strony na suchej patelni. Gorące kroimy na mniejsze trójkąty i podajemy z sosem paprykowym, którego składniki należy po prostu dobrze wymieszać.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz