sałatka z botwinki karmelizowanej w balsamico z szalotką,
podana na liściach rukoli z dodatkiem sera koziego i sezamu:
- 2 garście rukoli
- pęczek botwinki
- duża szalotka
- kieliszek octu balsamico
- oliwa do smażenia
- oliwa extra vergine
- sól, świeżo mielony pieprz
- sezam
- 2 łyżki kruchego sera koziego
Liście z botwinki odcinamy, pozostawiając 3,4-centymetrowe łodyżki przy buraczkach. Nie wyrzucajcie liści, można je udusić z oliwą, lub dodać do sałatki bądź zupy. Buraczki obieramy i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią buraczki. Obsmażamy po kilka minut na średnim ogniu z obydwóch stron i dodajemy posiekaną szalotkę. Solimy i smażymy kilka minut, po czym podlewamy octem balsamicznym. Dusimy ma małym ogniu aż ocet zgęstnieje i uzyska kremową konsystencję. Doprawiamy dużą ilością świeżo mielonego pieprzu i pozostawiamy do ostygnięcia. Na talerzu układamy liście rukoli, posypujemy kozim serem, na wierzch nakładamy buraczki . Posypujemy prażonym sezamem i skrapiamy oliwą extra vergine.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz