hamburger zdrowszy bo domowy:
- dobrej jakości mielona wołowina
- łyżeczka masła
-pieprz
- bułka pszenna
- ser topiony w plasterkach
- sałata lodowa
- rukola
- pomidor
- czerwona cebula
- ketchup mcdonald's
- majonez
Mięso doprawiamy pieprzem i solą, formujemy na kotlety i smażymy na oliwie lub oleju. Pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę masła, aby się przyrumieniło i zyskało orzechowy smak. Bułkę podpiekamy w piekarniku z plasterkiem sera. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy ser ketchupem, kładziemy po kolei sałatę, rukolę, kotleta, pomidory i cebulkę. Drugę połówkę smarujemy dobrym majonezem i składamy hamburgera. Wbijamy zęby w kanapkę ;)
a nie lepiej na grillu , tak jak hamburgery sie robi upiec to mieso?
OdpowiedzUsuńGrilla akurat nie było, ale w sezonie to na bank! To taki zimowy, domowy hambuksik. Z resztą smażąc tego kotleta poszłam w ślady kucharza z molekularnym zapałem, Hestona Blumenthala, który próbował w swoim programie stworzyć hamburgera idealnego. Jak ktoś ma 3 gwiazdki Michelin'a i Order Imperium Brytyjskiego za zasługi dla brytyjskiej kuchni, to chyba umie wysmażyć kotleta :D
OdpowiedzUsuńdobrze jest do miesa dodac 3-4 dobrze pokruszone krakersy,lyzke lub dwie musztardy dijon no i biala cebulke..polecam,niby szczegol ale w smaku robi diametralna roznice:)
OdpowiedzUsuń