zupa ogórkowa:
- ogórki kiszone
- marchewki
- kawałek pora
- ziemniaki
- śmietana 18%
- łyżka masła
Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, pora drobniutko pokroić. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Powyższe składniki ugotować do miękkości, dodając ewentualnie kostkę "rosół z indyka z warzywami". Ogórki obrać i zetrzeć na tarce i razem z kwasem podgotować w oddzielnym garnuszku. Gdy ziemniaki będą już całkiem miękkie, dodać ogórki z kwasem, śmietanę i doprawić do smaku. Ważne- rozmieszaj śmietanę z jedną chochlą gorącej zupy, a dopiero potem wlej do zupy. Dzięki temu śmietana się nie zważy i równomiernie rozprowadzi się w zupie.
P.S. Niektóre zupy naprawdę smakują lepiej bez dodatku mięsa np. ogórkowa i szczawiowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz