poniedziałek, 7 marca 2011

miód dobry na wszystko

Miód jest produktem doskonałym. Zbierają go dla nas pracowite pszczółki, których populacja cały czas w niewyjaśniony sposób się zmniejsza. Dlatego jedzmy go, póki możemy jeszcze cieszyć się jego cudownym smakiem. Miód pszczeli to cukier złożony, co oznacza, że do jego przetworzenia, organizm musi uruchomić o wiele większe pokłady energii, co z koleji oznacza, że jest dla nas mniej kaloryczny niż cukier. Warto nim słodzić, bo jest słodszy niż cukier i potrzeba go mniej, aby uzyskać pożądany smak. Ja najbardziej lubię te jasne jak np. akacjowy, z drugiej zaś strony mam słabość do wielokwiatowego. Każdy słoik ma niepowtarzalny aromat i kolor. Ostatni, który kupiłam miał taki niesamowity smak płatków kwiatowych. Polecam bardzo dobry miód wielokwiatowy z Lidla- 900g w promocyjnej cenie ok. 9 zł.


Dobra rada: jeśli kupiliście miód w wersji płynnej i chcecie, aby taki pozostał, koniecznie unikajcie dostania się jakiejkolwiek wilgoci do słoika. Nabieramy go zawsze suchą łyżeczką lub czerpakiem do miodu.
Polecam mieszankę orzechów podpieczonych w mieszance miodu, sosu sojowego, chilli i dowolnych tajskich przypraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz