piątek, 4 marca 2011

Bardzo, ale to bardzo szybki obiad

Eh, to był naprawdę ciężki dzień. Wracam przed 18 a tu duże dziecko (M.) płacze, że zaraz to On umrze z głodu, że nie wytrzyma i w ogóle. Wybaczcie więc prezentację dania w piętnaście minut, gdyż jest conajmniej mierna. Ale smaczne za to było.




puree z kalafiora:

- opakowanie mrożonego kalafiora
- woda 
- mleko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- łyżeczka masła
- 2 łyżki śmietanki

Wodę zagotować z dodatkiem mleka i soli, wrzucić kalafior i gotować do miękkości. Gdy będzie już całkiem miękki, wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę z dodatkiem masła i śmietanki. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

polędwiczka z akcentem seczuańskim:

- polędwiczka wieprzowa
- utłuczony pieprz seczuański
- olej sezamowy
- chiński sos grzybowy

Polędwiczkę przekroić na dwie części i usunać z nich wszystkie ścięgna i "niedoskonałości". Łyżkę utłuczonego w moździerzu pieprzu seczuańskiego wymieszać z 3 łyżkami sosu grzybowego i kilkoma kroplami oleju sezamowego. Obtoczyć polędwiczkę w marynacie. Po 15 minutach, usmażyć na patelni z olejem do pożądanego "wysmażenia". Sos grzybowy jest gęsty i może się szybko skarmelizować, proszę się nie bać, że to spalenizna. 

sałatka pieczarkowo - ogórkowa

- kiszone ogórki
- pieczarki
- czerwona cebula
-por 
- natka pietruszki
- masło
- majonez
- sól, pieprz

Pieczarki i bialą cebulę pokroić i udusić na maśle dodając pod koniec duszenia pietruszkę. Po ostygnięciu wymieszać pieczarki z pokrojonymi w kostkę ogórkami, poszatkowaną czerwoną cebulą,świeżą natką pietruszki, majonezem. Doprawić solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz