puree z kalafiora:
- opakowanie mrożonego kalafiora
- woda
- mleko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- łyżeczka masła
- 2 łyżki śmietanki
Wodę zagotować z dodatkiem mleka i soli, wrzucić kalafior i gotować do miękkości. Gdy będzie już całkiem miękki, wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę z dodatkiem masła i śmietanki. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
polędwiczka z akcentem seczuańskim:
- polędwiczka wieprzowa
- utłuczony pieprz seczuański
- olej sezamowy
- chiński sos grzybowy
Polędwiczkę przekroić na dwie części i usunać z nich wszystkie ścięgna i "niedoskonałości". Łyżkę utłuczonego w moździerzu pieprzu seczuańskiego wymieszać z 3 łyżkami sosu grzybowego i kilkoma kroplami oleju sezamowego. Obtoczyć polędwiczkę w marynacie. Po 15 minutach, usmażyć na patelni z olejem do pożądanego "wysmażenia". Sos grzybowy jest gęsty i może się szybko skarmelizować, proszę się nie bać, że to spalenizna.
sałatka pieczarkowo - ogórkowa
- kiszone ogórki
- pieczarki
- czerwona cebula
-por
- natka pietruszki
- masło
- majonez
- sól, pieprz
Pieczarki i bialą cebulę pokroić i udusić na maśle dodając pod koniec duszenia pietruszkę. Po ostygnięciu wymieszać pieczarki z pokrojonymi w kostkę ogórkami, poszatkowaną czerwoną cebulą,świeżą natką pietruszki, majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz