przystawka: |
-czarne oliwki
- mini mozarellki
- grubo mielony pieprz
- sól morska
- dobra oliwa
- czarna miseczka
trochę bardziej elegancka pizza:
-250g mąki typu "00"
- 150ml ciepłej wody
- 2 saszetki atramentu kałamarnicy
- 15g drożdży
- 5g soli
+
- dobra oliwa
- sos pomidorowy
- ulubione dodatki do pizzy
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy atrament. Płyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Jeśli czujecie, że jest zbyt mokre, nie bójcie się, że zniszczycie proporcje tylko dodajcie trochę mąki. Po wyrobieniu na jednolitą masę ciasto należy przełożyć do miski, nakłuć widelcem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie można wałkować cieniutkie blaty. Następnie należy koniecznie posmarować ciasto oliwą, a potem nakładać kolejno sos, ser i ulubione dodatki. Najlepiej piec ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rogrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
spaloną pizzę podajesz?
OdpowiedzUsuńTo nie jest spalona pizza Dałnie/Dałnico...
OdpowiedzUsuńtak, zawsze podaję gościom spalone jedzenie i wmawiam że tak wygląda bardziej stylowo ;) ciasto jest czarne bo zabarwione atramentem, o którym pisałam w przepisie.
OdpowiedzUsuńrób lepsze zdjęcia, bo ta pizza zamiast przyciągać to odstrasza
OdpowiedzUsuńcóż, nie jestem fotografem, pasjonuję się gotowaniem ;) na żywo bardzo przyciągała, z resztą nie będę stylizować jedzenia i ustawiać kadru, gdy wszyscy już przebierają nóżkami, żeby sięgnąć po pierwszy kawałek ;)
OdpowiedzUsuńOryginalną czarna pizze podaje restauracja w Cefalù na Sycyli.
OdpowiedzUsuńWygląda jak spalenizna, ale smakuje, że Oooooooo.........