piątek, 25 marca 2011

nieśmiertelna czerń

Pizza to bardzo popularne danie, można by powiedzieć, że w tym temacie było już wszystko. Każdy możliwy składnik, różne kształty, wielkości i miejsca, w których była wypiekana. A ja mimo wszystko postanowiłam zrobić- jak by to nazwał Jamie Oliver- mały przekręt. Ciasto do mojej pizzy, którą przygotowaliśmy dla naszych przyjaciół było kruczoczarne. Zróbcie coś podobnego gdy zaprosicie znajomych, na pewno docenią Wasze starania ;)

przystawka:     
 -czarne oliwki
- mini mozarellki
- grubo mielony pieprz
- sól morska
- dobra oliwa
- czarna miseczka 




trochę bardziej elegancka pizza:

-250g mąki typu "00" 
150ml ciepłej wody
- 2 saszetki atramentu  kałamarnicy 
-  15g drożdży
-  5g soli
 + 
- dobra oliwa
- sos pomidorowy
- ulubione dodatki do pizzy

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy atrament. Płyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Jeśli czujecie, że jest zbyt mokre, nie bójcie się, że zniszczycie proporcje tylko dodajcie trochę mąki. Po wyrobieniu na jednolitą masę ciasto należy przełożyć do miski, nakłuć widelcem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie można wałkować cieniutkie blaty. Następnie należy koniecznie posmarować ciasto oliwą, a potem nakładać kolejno sos, ser i ulubione dodatki. Najlepiej piec ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rogrzanym do 180 stopni przez 15 minut.


6 komentarzy:

  1. spaloną pizzę podajesz?

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie jest spalona pizza Dałnie/Dałnico...

    OdpowiedzUsuń
  3. tak, zawsze podaję gościom spalone jedzenie i wmawiam że tak wygląda bardziej stylowo ;) ciasto jest czarne bo zabarwione atramentem, o którym pisałam w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  4. rób lepsze zdjęcia, bo ta pizza zamiast przyciągać to odstrasza

    OdpowiedzUsuń
  5. cóż, nie jestem fotografem, pasjonuję się gotowaniem ;) na żywo bardzo przyciągała, z resztą nie będę stylizować jedzenia i ustawiać kadru, gdy wszyscy już przebierają nóżkami, żeby sięgnąć po pierwszy kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oryginalną czarna pizze podaje restauracja w Cefalù na Sycyli.
    Wygląda jak spalenizna, ale smakuje, że Oooooooo.........

    OdpowiedzUsuń