pierwszego dnia z porami i polędwiczką |
na drugi dzień z masłem szałwiowym |
gnocchi parmezanowe z porami w śmietanie grzybowej:
- 1 kg gotowanych ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia
- 120 g mąki
- duża garść startego parmezanu
- jajko
- świeżo mielony pieprz
- sól
Ziemniaki ugnieść na puree, dodać jajko, mąkę, parmezan, pieprz i sól. Wyrabiamy ciasto, jeśli lepi się do rąk, dosypujemy troszkę mąki. Formujemy kulkę z ciasta, następnie na blacie wysypanym mąką rolujemy wałek grubości dużego kciuka, dłońmi z rozpostartymi palcami. Następnie lekko spłaszczamy wałek dwoma palcami. Odkrawamy na ukos kopytka, możemy też zrobić wgniecenie widelcem na środku tak, aby lepiej nabierało sosu. Wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy minutę po wypłynięciu kopytek na powierzchnię wody. Podajemy z ulubionym sosem.
pory duszone w śmietanie grzybowej:
- słoiczek suszonych grzybów
- śmietanka 30%
- 1 duży por
- łyżeczka masła orzechowego
- łyżeczka masła
- sól, świeżo mielony pieprz
- słoiczek suszonych grzybów
- śmietanka 30%
- 1 duży por
- łyżeczka masła orzechowego
- łyżeczka masła
- sól, świeżo mielony pieprz
Pora przekroić na wzdłuż na dwie części, dokładnie umyć. Skroić całą białą część i poddusić na maśle. Gdy się zeszklą, zalać śmietanką i dodać grzyby zmielone na mąkę. Następnie doprawić łyżeczką masła orzechowego solą i pieprzem. Podawać z kopytkami i mięskiem, jeśli akurat jakieś macie.
Jeśli zostanie Wam porcja kopytek na drugi dzień, koniecznie odsmażcie je na dość dużej ilości zbrązowiałego masła z dodatkiem 5-7 listków szałwii. W tej wersji smakują fenomenalnie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz