tagliatelle z masłem czosnkowo-bazyliowym i roladki wieprzowe w sosie pomidorowo-paprykowym:
- makaron tagliatelle
- parmezan
- masło
- bazylia
- czosnek
- sól
- kotlety schabowe (po 2 na osobę)
- opakowanie mozarelli
- suszona włoska kiełbasa lub salami
- puszka pomidorów
- 3 kawałki papryki w occie
- czosnek w proszku
- łyżeczka węgierskiego przecieru z papryczek
- świeżo mielony pieprz
- makaron tagliatelle
- parmezan
- masło
- bazylia
- czosnek
- sól
- kotlety schabowe (po 2 na osobę)
- opakowanie mozarelli
- suszona włoska kiełbasa lub salami
- puszka pomidorów
- 3 kawałki papryki w occie
- czosnek w proszku
- łyżeczka węgierskiego przecieru z papryczek
- świeżo mielony pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiając trochę wody z gotowania, dodajemy parmezan i 2 czubate łyżki masła czosnkowego z bazylią (w moździerzu rozcieramy liście z jednej doniczki, dużą szczyptę soli i 2 ząbki czosnku, następnie mieszamy z miękkim masłem). Kotlety roztłuc tłuczkiem, aż będą dość cienkie, ale nie przezroczyste. Na końcu każdego kładziemy kawałek mozarelli i salami i zwijamy w rulonik, spinając na końcu wykałaczką. Układamy roladki w brytfannie. W mikserze blendujemy paprykę, pomidory, garść liści bazylii, dużą szczyptę czosnku w proszku, przecier z papryczek, sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem zalewamy roladki i wstawiamy do pieca na 20 min. w temp. 180 stopni. Roladki podajemy na tagliatelle, polewamy sosem z pieczenia, posypujemy parmezanem, grubo mielonym pieprzem i skrapiamy lekko oliwą bazyliową.
P.S. Pozostałe masło uformujcie w rulonik na folii, zawińcie i zamroźcie. Może Wam się przydać do grzanek grillowanego mięsa, lub do czego tylko sobie życzycie.
P.S. Pozostałe masło uformujcie w rulonik na folii, zawińcie i zamroźcie. Może Wam się przydać do grzanek grillowanego mięsa, lub do czego tylko sobie życzycie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz