niedziela, 20 marca 2011

zapiekanka brokułowa

Nie będę dorabiała ideologii. Po prostu bardzo smaczne, łatwe i efektowne danie, zwłaszcza gdy podane w kamionkowej formie do pieczenia. Kilka składników, 10 minut przygotowań - smaczne i sycące danie gotowe.








zapiekanka brokułowa: 

- 2 brokuły 
-  pierś z kurczaka
- kilka plasterków wędzonego boczku
- 3/4 szklanki mleka
- serek topiony śmietankowy (w kształcie kiełbaski)
- ew. inne sery, które dobrze się topią
- ciasto francuskie 
- żółtko 
- sól. pieprz
- gałka muszkatołowa 

Brokuły wrzucić w całości do osolonego wrzątku i gotować przez 7 minut. Wyjąć z wrzątku, odsączyć i odkroić różyczki. Łodygi nie przydadzą się do zapiekanki, ale będą idealne do sałatek lub risotto. Wyłożyć formę do tarty brokułami i rozłożyć na nich podsmażone razem paseczki piersi i boczku. W mleku rozpuścić serek śmietankowy i wedle upodobań dodać inne sery. Ja dodaję trochę lazura lub pełnotłustej fety. Sos doprawić dużą ilością świeżo mielonego pieprzu i szczyptą gałki muszkatołowej. Tak przygotowanym sosem polewamy brokuły i przykrywamy całość płatem ciasta francuskiego. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem jajka. Pośrodku robimy kilka nacięć w cieście, aby wilgoć miała drogę ujścia.. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz