placuszki z zielonego groszku:
- opakowanie mrożonego groszku
- 2 białka jajek
- czosnek w proszku (szczypta)
- sól
- pieprz
- łyżka mąki
Groszek rozmrozić i zmielić w robocie na puree, dodając sól, czosnek i pieprz. Białka ubić na sztywną pianę, dodać łyżkę mąki. Do białek dodawać stopniowo po łyżce puree z groszku i delikatnie mieszać, aby masa była jak najbardziej napowietrzona. Na rogrzanym oleju z dodatkiem oliwy usmażyć placuszki, kładąc po jednej łyżce masy. Gotowe! Chrupiące z zewnątrz, piankowe i słodkawe w środku.
szynka gotowana w przyprawach i...szynce! :
- szynka wieprzowa (kulka)
- 4 liście laurowe
- 2 cebule
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- sól
- ziarenka pieprzu
Szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym razem z resztą składników i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 2h.
sos cebulowo-musztardowy:
- 2 duże cebule
- oliwa
- musztarda francuska (ziarenka)
- 2 chochelki wody z szynki
- ew. żółtko do zagęszczenia
Cebulkę smażymy na złotobrązowy kolor, następnie dodajemy pół słoiczka musztardy francuskiej i bulion z szynki. Dusimy na małym ogniu przez parę minut. Można wykorzystać żółtko, które zostało nam z placuszków i zagęścić nim sos jeśli jest zbyt rzadki.
bardzo chrupka sałatka z sosem pietruszkowym:
- marchewka
- cykoria
- papryka
- czerwona cebula
sos:
- jogurt naturalny
- sok z cytryny
- pietruszka zielona
- czosnek w proszku
- suszone oregano
- suszone oregano
- sól
- pieprz
- oliwa
- oregano
Warzywa kroimy w słupki, cykorię siekamy w poprzek, cebulę w piórka. W blenderze miksujemy wszystkie składniki sosu. Polewamy wymieszane warzywa tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz