poniedziałek, 14 marca 2011

wiosenny obiad na ukojenie nerwów

Mama szaleje ze strachu o syna, bo wczoraj powiedział, że wróci jutro, a jest już 16:00 "jutro" i On nie wrócił. "Mamo, przecież właśnie jest jutro, a P. zawsze trzyma Cię w takich nerwach i nie pamięta o odbieraniu telefonu. Nic mu nie jest, zaraz wróci, a Ty chodź na obiad, póki ciepły!". Oczywiście wrócił i jest cały i zdrów. No i zaraz też dostanie taki obiad.




placuszki z zielonego groszku: 

- opakowanie mrożonego groszku
- 2 białka jajek
- czosnek w proszku (szczypta)
- sól
- pieprz
- łyżka mąki

Groszek rozmrozić i zmielić w robocie na puree, dodając sól, czosnek i pieprz. Białka ubić na sztywną pianę, dodać łyżkę mąki. Do białek dodawać stopniowo po łyżce puree z groszku i delikatnie mieszać, aby masa była jak najbardziej napowietrzona. Na rogrzanym oleju z dodatkiem oliwy usmażyć placuszki, kładąc po jednej łyżce masy. Gotowe! Chrupiące z zewnątrz, piankowe i słodkawe w środku.

 

szynka gotowana w przyprawach i...szynce! :

- szynka wieprzowa (kulka)
- 4 liście laurowe
- 2 cebule
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej  
- sól
- ziarenka pieprzu

Szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym razem z resztą składników i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 2h.

sos cebulowo-musztardowy: 

- 2 duże cebule
- oliwa
- musztarda francuska (ziarenka)
- 2 chochelki wody z szynki
- ew. żółtko do zagęszczenia

Cebulkę smażymy na złotobrązowy kolor, następnie dodajemy pół słoiczka musztardy francuskiej i bulion z szynki. Dusimy na małym ogniu przez parę minut. Można wykorzystać żółtko, które zostało nam z placuszków i zagęścić nim sos jeśli jest zbyt rzadki.

bardzo chrupka sałatka z sosem pietruszkowym: 

- marchewka 
- cykoria
- papryka
- czerwona cebula

 sos:
- jogurt naturalny
- sok z cytryny
- pietruszka zielona
- czosnek w proszku
- suszone oregano 
- sól
- pieprz 
- oliwa
- oregano

Warzywa kroimy w słupki, cykorię siekamy w poprzek, cebulę w piórka. W blenderze miksujemy wszystkie składniki sosu. Polewamy wymieszane warzywa tuż przed podaniem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz