wtorek, 15 marca 2011

delikates - solony łosoś

To jest idealna propozycja dla smakoszy sashimi i wędzonego łososia. Tak przyrządzony łosoś może służyć jako przystawka, jest genialny do kanapek i przede wszystkim możemy go zrobić dużo i bardzo długo trzymać w lodówce. No i jest o wiele tańszy niż ten słabej jakości, pakowany w plasterkach.




łosoś solony: 
- filet z łososia
- 1 część cukru
- 2 części soli
- opcjonalnie skórka z cytryny, pieprz

W sklepie wybierzcie naprawdę ładny kawałek fileta z łososia. W domu, opłuczcie go w zimnej wodzie, usuńcie łuski i ości jeśli ryba je posiada. Wymieszajcie cukier z solą w proporcji 1:2 i jeśli macie ochotę na cytrusowy posmak, dodajcie skórkę startą z cytryny. Tak przygotowaną mieszanką zasypcie łososia grubą warstwą (pamiętajcie aby leżał skórą do dołu) i zostawcie w ciemnym i chłodnym miejscu na 24h. Po upływie tego czasu wyjmijcie łososia z soli i opłuczcie bardzo króciutko w zimnej wodzie. Następnym razem planuję zrobić go z dodatkiem skórki limonki i tłuczonego pieprzu seczuańskiego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz