łosoś solony:
- filet z łososia
- 1 część cukru
- 2 części soli
- opcjonalnie skórka z cytryny, pieprz
W sklepie wybierzcie naprawdę ładny kawałek fileta z łososia. W domu, opłuczcie go w zimnej wodzie, usuńcie łuski i ości jeśli ryba je posiada. Wymieszajcie cukier z solą w proporcji 1:2 i jeśli macie ochotę na cytrusowy posmak, dodajcie skórkę startą z cytryny. Tak przygotowaną mieszanką zasypcie łososia grubą warstwą (pamiętajcie aby leżał skórą do dołu) i zostawcie w ciemnym i chłodnym miejscu na 24h. Po upływie tego czasu wyjmijcie łososia z soli i opłuczcie bardzo króciutko w zimnej wodzie. Następnym razem planuję zrobić go z dodatkiem skórki limonki i tłuczonego pieprzu seczuańskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz