czwartek, 31 marca 2011

skoro wiosna to spring rolls'y

Tak naprawdę to pełnowartościowe danie, które równie dobrze moglibyśmy podać na talerzu. Są w nim warzywa, makaron, kurczak i świeże zioła. Ale tak jest przecież fajniej sobie pogryzać, no i wyrzuty sumienia są mniejsze, gdy zjemy całe mnóstwo małych krokiecików, niż ogromny talerz makaronu z kurczakiem i warzywami.


spring rolls:

- makaron ryżowy (kupuję ugotowany w "chińczyku pod domem)
- ciasto ryżowe do sajgonek
- kurczak
- 4 suszone papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- 4 plasterki imbiru
- 7 suszonych grzybów shitake
- łyżeczka pieprzu seczuańskiego
- łyżka sosu ostrygowego
- łyżka sosu rybnego 
- 2 łyżki grzybowego sosu sojowego 
- świeża mięta
- świeża kolendra
- majonez
- limonka
- opakowanie mieszanki warzyw chińskich Hortex
- cebula

Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy pieprz seczuański,czosnek, cebulę, imbir, grzyby, 3 papryczki i kurczaka. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy o.k. 40 minut aż kurczak będzie odchodził od kości.
Na patelni podsmażamy w niedużej ilości oleju 2 ząbki czosnku, 1 papryczkę chilli i 2 plasterki imbiru pokrojone w malutkie słupki. Następnie dodajemy warzywa i króciutko smażymy, tak żeby były nadal chrupkie. Po wyłączeniu gazu dodajemy sos ostrygowy i rybny. Warzywa mieszamy z makaronem.
W miseczce mieszamy 4 łyżki majonezu, garść posiekanej drobno kolendry, szczyptę skórki z limonki i sok z 1/4 tego cytrusa. Kurczaka po wystudzeniu obieramy z mięsa i kładziemy na osobnym talerzu, razem z pokrojonymi grzybami shitake, makaronem z warzywami i majonezem kolendrowym tak jak na zdj.#1.
Płaty do sajgonek maczamy w gorącej wodzie, po czym kładziemy na czystej ciereczce i nakładamy po trochu każdego ze składników, dodajemy listki świeżej mięty i polewamy majonezem kolendrowym. Zwijamy, składamy i jeszcze raz zwijamy jak na zdjęciach #2, 3, 4. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz