superszybkie mini szarlotki z sosem waniliowym:
- ciasto francuskie (gotowe)
- jabłka prażone z cynamonem (ze słoika)
- mascarpone
- cukier z prawdziwą wanilią
Z ciasta wycinamy kieliszkiem kółka, a w środku mniejszym kieliszkiem, lekko odciskamy mniejsze kółko. Po upieczeniu łatwo można wtedy wyjąć środek i napełnić go prażonymi jabłkami z cynamonem. Mascarpone podgrzać na patelni z cukrem, tak aby otrzymać ciepły sos. Szarlotki podawać z sosem waniliowym w kieliszku. Można skropić sokiem z borówek lub innych czerwonych owoców.
kolorowy makaron z sosem kombinowanym:
- kolorowy makaron farfalle
- suszone pomidory w oliwie
- grillowana papryka w occie
- wędzone oliwki
- czosnek
- anchois
- oliwa
- masło
- nać pietruszki
- ser parmezan lub grana padano
Na odrobince oliwy lekko podsmażamy czosnek, ale tak by nie zbrązowiał, a następnie dodajemy pozostałe składniki czyli oliwki, anchois, paprykę, pomidory i łyżkę masła. Chwilkę dusimy, po czym dodajemy natkę pietruszki i wrzucamy ugotowany al dente makaron. Wszystko mieszamy i przekładamy do przezroczystej miski. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem, serem grana padano i jeszcze szczyptą pietruszki. Włoskie smaki jak się patrzy ;)
pychota to byla !!! rzecz jasna
OdpowiedzUsuń