sobota, 12 marca 2011

Iwonka

Jakiś czas temu wpadła do mnie na ploty. Oczywiście na szybko trzeba było coś przyrządzić i to z zawartości raczej słoikowej, bo w lodówce królowało już tylko światło i właśnie owe słoiki. Zaczęłyśmy od deseru bo już naprawdę nie mogłyśmy się doczekać tego gorącego waniliowego sosu, a potem był kolorowy makaron, z Livigno, w którym się poznałyśmy i które obydwie nadzwyczaj uwielbiamy. Milej się wspomina, gdy je się taki właśnie makaron. Zdjęcia niestety z telefonu, więc blado troszkę. Cóż...


superszybkie mini szarlotki z sosem waniliowym:

- ciasto francuskie (gotowe)
- jabłka prażone z cynamonem (ze słoika)
- mascarpone
- cukier z prawdziwą wanilią

Z ciasta wycinamy kieliszkiem kółka, a w środku mniejszym kieliszkiem, lekko odciskamy mniejsze kółko. Po upieczeniu łatwo można wtedy wyjąć środek i napełnić go prażonymi jabłkami z cynamonem. Mascarpone podgrzać na patelni z cukrem, tak aby otrzymać ciepły sos. Szarlotki podawać z sosem waniliowym w kieliszku. Można skropić sokiem z borówek lub innych czerwonych owoców.


kolorowy makaron z sosem kombinowanym:

- kolorowy makaron farfalle
- suszone pomidory w oliwie
- grillowana papryka w occie
- wędzone oliwki
- czosnek
- anchois
- oliwa
- masło
- nać pietruszki
- ser parmezan lub grana padano


Na odrobince oliwy lekko podsmażamy czosnek, ale tak by nie zbrązowiał, a następnie dodajemy pozostałe składniki czyli oliwki, anchois, paprykę, pomidory i łyżkę masła. Chwilkę dusimy, po czym dodajemy natkę pietruszki i wrzucamy ugotowany al dente makaron. Wszystko mieszamy i przekładamy do przezroczystej miski. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem, serem grana padano i jeszcze szczyptą pietruszki. Włoskie smaki jak się patrzy ;)


1 komentarz: