poniedziałek, 28 lutego 2011

mały głód

Mały głód lepiej zgasić ajranem czyli tureckim napojem na bazie gęstego jogurtu greckiego niż małym, tłustym i potwornie słodkim serkiem z reklamy. Smakuje najlepiej w plastikowym kubku, bo tak podany przypomina mi nocne posiłki poimprezowe w kebabie z moimi kochanymi chłopakami.


ajranik

- grecki lub bałkański jogurt naturalny
- szczypta mięty w proszku lub kilka listków świeżej
szczypta czosnku w proszku
- sól, pieprz
- cytryna
- woda

Jogurt wymieszać z wodą tak, aby nadać mu ulubioną konsystencję płynu do picia. Doprawić resztą składników i pić ze smakiem ;) 

3 komentarze:

  1. Tradycyjny turecki napój nie ma mięty ani cytryny - jedynie wodę, jogurt i sól.
    Ale oczywiście jest to ciekawy dodatek.
    Polecam Irański Doogh - odmianę z wodą gazowaną i lekko sfermentowaną.

    Napój ten idealnie nadaje się do gaszenia pragnienia w upał oraz do popijania tradycyjnych, nadzwyczaj ostrych, tureckich potraw.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że to nie jest tradycyjny przepis. Ja po prostu lubię go w wersji "przyprawionej" tak trochę z sentymentu do tych nocnych wypadów na kebab ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń