ajranik
- grecki lub bałkański jogurt naturalny
- szczypta mięty w proszku lub kilka listków świeżej
- szczypta czosnku w proszku
- sól, pieprz
- cytryna
- woda
Jogurt wymieszać z wodą tak, aby nadać mu ulubioną konsystencję płynu do picia. Doprawić resztą składników i pić ze smakiem ;)
Tradycyjny turecki napój nie ma mięty ani cytryny - jedynie wodę, jogurt i sól.
OdpowiedzUsuńAle oczywiście jest to ciekawy dodatek.
Polecam Irański Doogh - odmianę z wodą gazowaną i lekko sfermentowaną.
Napój ten idealnie nadaje się do gaszenia pragnienia w upał oraz do popijania tradycyjnych, nadzwyczaj ostrych, tureckich potraw.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że to nie jest tradycyjny przepis. Ja po prostu lubię go w wersji "przyprawionej" tak trochę z sentymentu do tych nocnych wypadów na kebab ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
No to dobrze
OdpowiedzUsuń