przystawka: awokado pieczone z kurczakiem
- owoc awokado
- ćwiartka (nóżka) kurczaka z grilla lub rożna
- pół małej cebuli
- 2 łyżki śmietany
- łyżka majonezu
- listki kolendry
- sól, pieprz
- mieszanka tartych serów do posypania wierzchu
(polecam mimolette, goudę, mozarellę)
Kurczaka kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy, dodajemy śmietanę i majonez, doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy pestkę. W miejscu pestki pozostanie wgłębienie, które sowicie napełniamy farszem z kurczaka. Posypujemy mieszanką startych serów i zapiekamy w piekarniku pod grillem przez 10 minut w 200 stopniach. Serwujemy od razu.
Dobra rada: Awokado sprzedawane w sklepie zazwyczaj jest niedojrzałe i bardzo twarde. Można sprawić by szybko dojrzało, wsadzając je do reklamówki razem z bananami i odstawiając w ciemne miejsce na 2-3 dni. Dojrzewanie ekspresowe!
sałatka z kurczakiem, sosem curry i chipsami z tortilli:
- pierś z kurczaka
- jajko
-bułka tarta
- przyprawy (np. do kurczaka złocistego)
- dowolna mieszanka sałat i ziół
- pomidorki cherry w różnych kolorach
- tortilla
- jadalne kwiaty (np. szczypiorek, goździki, płatki róż, bratki, ogórecznik, nasturcja)
- jadalne kwiaty (np. szczypiorek, goździki, płatki róż, bratki, ogórecznik, nasturcja)
sos:
- majonez
- mleko
- curry w proszku
- gałka muszkatołowa
Kurczaka kroimy na długie paseczki (w kształcie polędwiczek). Do bułki tartej dodajemy przyprawy, pieprz i ew. troszkę soli. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Sałaty (np. rukola, lolo rosso, lolo bianco, dębowa, roszponka, rukiew wodna, lodowa, endywia, szczaw i jakie Wam tylko przyjdą do głowy), mieszamy z ziołami (np. oregano, melisą, bazylią, kolendrą itp.) i kolorowymi pomidorkami cherry (dostępne są żółte, czerwone, pomarańczowe, zielone, kolorowe). Najlepiej pokrójcie je na połówki, żeby lepiej było widać ich różnorodność. Na sałacie układamy kawałki kurczaka i polewamy sosem przygotowanym z 2 łyżek majonezu, zmieszanego z 3 łyżkami mleka, dwiema porządnymi szczyptami przyprawy curry i jedną szczyptą gałki muszkatołowej. Podajemy z trójkątami tortilli uprażonej na suchej patelni. Posypujemy płatkami jadalnych kwiatów - DLA SZPANU!
najcudowniejszy mus czekoladowy z chilli (na 4 porcje):
- 2 jajka
- łyżki miodu
- 350 ml śmietanki 30%
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- pół kostki masła
- porządna szczypta chilli w proszku
Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i chilli w misce nad wrzącą wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy czekolada i masło będą już miały temperaturę pokojową, schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Jajka ubijamy z miodem na gładką masę. Do miski z czekoladą, dodajemy partiami bitą śmietanę i masę jajeczną, delikatnie mieszając, tak aby zachować w masie jak najwięcej powietrza. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję i barwę- przelewamy ją do kieliszków i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do stężenia. Podajemy schłodzony.
No i jeszcze jeden przepis, bardzo ważny, bo powstał spontanicznie i przejawia inicjatywę recyclingu moich wspaniałych kursantów. Mianowicie jest to przepis na kotlet z buły. Jak zostanie Wam trochę buły z przyprawami i jajka z panierowania, należy to wymieszać ze sobą i usmażyć na oliwie lub maśle. Wspaniały kotlet z recyclingu!
No i jeszcze jeden przepis, bardzo ważny, bo powstał spontanicznie i przejawia inicjatywę recyclingu moich wspaniałych kursantów. Mianowicie jest to przepis na kotlet z buły. Jak zostanie Wam trochę buły z przyprawami i jajka z panierowania, należy to wymieszać ze sobą i usmażyć na oliwie lub maśle. Wspaniały kotlet z recyclingu!
-
Zosiu, czuje się urażony - nie podałaś przepisu na kotlet z buły...
OdpowiedzUsuń~Misza
już poprawiam!
OdpowiedzUsuń