wtorek, 24 maja 2011

słoiczkowe warsztaty kulinarne

W czwartek 19.V miałam ogromną przyjemność poprowadzić warsztaty kulinarne w ramach festiwalu Men's Week na SGH. Dostałam informację, że spośród wszystkich facetowskich warsztatów dostępnych w tym tygodniu, moje kulinarne cieszyły się największym zainteresowaniem. Miejsca natychmiast się rozeszły, a liczba chętnych szybko przekroczyła liczbę dostępnych miejsc. Było naprawdę pracowicie i smakowicie. Moi wspaniali kursanci okazali się być tak krzepkimi kuchcikami, że ubijając śmietanę tak się zapamiętali w tym zadaniu, że ubili masło! Przyznam szczerze, że to, że wzięłam z sobą mikser na wypadek, gdyby nie dali rady, było iście nie na miejscu. Razem odnieśliśmy sukces i przyrządziliśmy randkową, meksykańską kolację w akademikowej kuchni. Poniżej fotorelacja z warsztatów, oraz przepisy na dania, które przyrządziliśmy. Jeśli chcielibyście, abym poprowadziła taki warsztat dla Was, piszcie!






































przystawka: awokado pieczone z kurczakiem

- owoc awokado
- ćwiartka (nóżka) kurczaka z grilla lub rożna
- pół małej cebuli
- 2 łyżki śmietany
- łyżka majonezu
- listki kolendry
- sól, pieprz
- mieszanka tartych serów do posypania wierzchu
(polecam mimolette, goudę, mozarellę)

Kurczaka kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy, dodajemy śmietanę i majonez, doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy pestkę. W miejscu pestki pozostanie wgłębienie, które sowicie napełniamy farszem z kurczaka. Posypujemy mieszanką startych serów i zapiekamy w piekarniku pod grillem przez 10 minut w 200 stopniach. Serwujemy od razu.

Dobra rada: Awokado sprzedawane w sklepie zazwyczaj jest niedojrzałe i bardzo twarde. Można sprawić by szybko dojrzało, wsadzając je do reklamówki razem z bananami i odstawiając w ciemne miejsce na 2-3 dni. Dojrzewanie ekspresowe! 

sałatka z kurczakiem, sosem curry i chipsami z tortilli: 

- pierś z kurczaka
- jajko
-bułka tarta
- przyprawy (np. do kurczaka złocistego)
- dowolna mieszanka sałat i ziół
- pomidorki cherry w różnych kolorach
- tortilla
- jadalne kwiaty (np. szczypiorek, goździki, płatki róż, bratki, ogórecznik, nasturcja) 

sos:
- majonez
- mleko
- curry w proszku
- gałka muszkatołowa 

Kurczaka kroimy na długie paseczki (w kształcie polędwiczek). Do bułki tartej dodajemy przyprawy, pieprz i ew. troszkę soli. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Sałaty (np. rukola, lolo rosso, lolo bianco, dębowa, roszponka, rukiew wodna, lodowa, endywia, szczaw i jakie Wam tylko przyjdą do głowy), mieszamy z ziołami (np. oregano, melisą, bazylią, kolendrą itp.) i kolorowymi pomidorkami cherry (dostępne są żółte, czerwone, pomarańczowe, zielone, kolorowe). Najlepiej pokrójcie je na połówki, żeby lepiej było widać ich różnorodność. Na sałacie układamy kawałki kurczaka i polewamy sosem przygotowanym z 2 łyżek majonezu, zmieszanego z 3 łyżkami mleka, dwiema porządnymi szczyptami przyprawy curry i jedną szczyptą gałki muszkatołowej. Podajemy z trójkątami tortilli uprażonej na suchej patelni. Posypujemy płatkami jadalnych kwiatów - DLA SZPANU!

najcudowniejszy mus czekoladowy z chilli (na 4 porcje):

- 2 jajka
- łyżki miodu
- 350 ml śmietanki 30%
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- pół kostki masła
- porządna szczypta chilli w proszku

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i chilli w misce nad wrzącą wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy czekolada i masło będą już miały temperaturę pokojową, schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Jajka ubijamy z miodem na gładką masę. Do miski z czekoladą, dodajemy partiami bitą śmietanę i masę jajeczną, delikatnie mieszając, tak aby zachować w masie jak najwięcej powietrza. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję i barwę- przelewamy ją do kieliszków i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do stężenia. Podajemy schłodzony.

No i jeszcze jeden przepis, bardzo ważny, bo powstał spontanicznie i przejawia inicjatywę recyclingu moich wspaniałych kursantów. Mianowicie jest to przepis na kotlet z buły. Jak zostanie Wam trochę buły z przyprawami i jajka z panierowania, należy to wymieszać ze sobą i usmażyć na oliwie lub maśle. Wspaniały kotlet z recyclingu!



-  

2 komentarze:

  1. Zosiu, czuje się urażony - nie podałaś przepisu na kotlet z buły...
    ~Misza

    OdpowiedzUsuń